Duurzaam ondernemen | Cnossen Leekstermeer

Heeft u vragen? Wij helpen u graag!

Bel (0594) 51 20 73 of mail info@cnossenleekstermeer.nl

'Een wisselwerking tussen natuur en recreatie'

Wij werken graag met duurzame producten.

Het creëren, exploiteren en naar de toekomst toe financieel economisch rendabel maken en houden van een recreatiebedrijf dat zich ten volste bewust is van haar natuurrijke omgeving zodat een wisselwerking ontstaat tussen natuur en recreatie. Op deze manier maakt het bedrijf gebruik van haar unieke ligging in die omgeving en wordt het bedrijf ingezet ter versterking van de omgeving. Daarnaast kan via het bedrijf op een verantwoorde wijze kennis worden genomen van die omgeving.

De actieve en natuurgerichte recreant die duurzaam verblijft te midden in het natuur- en waterbergingsgebied “De onlanden”. Deze gast is gericht op kwaliteit en luxe. Daarnaast laten ze zich goed sturen in recreatief (mede)gebruik in het gebied. Een gast die respect en waardering heeft voor kwaliteit en natuur, maar die aan beiden ook zekere hoge eisen stelt.

Wij werken graag met duurzame producten en op een manier dat het milieu er zo min mogelijk onder te lijden heeft. Op ons terrein hebben we eigen bronwater, hiermee worden de toiletten gespoeld. Tevens doen we aan afval scheiding, hebben de chalets en het toiletgebouw waterbesparende douches en toiletten, zijn er zonnecellen en een warmte-terug-win unit en gebruiken we geen chemische middelen bij het onderhoud van het terrein. De Chalets zijn gesitueerd in een prachtige natuurlijke omgeving waarbij bij plaatsing rekening is gehouden met de al bestaande natuur met zo min mogelijk impact voor de flora en fauna. Daarnaast heeft het sanitair gebouw een CV installatie die op hout gestookt wordt. Deze methode is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid. In een speciale Hout gestookte CV ketel wordt houtafval van de camping hergebruikt om het warme water en de Cv’s mee te verwarmen.

Duurzame ontwikkelingen

 • Elke kampeerplaats is voorzien van een elektrameter. Het elektraverbruik wordt per gast bijgehouden en inzichtelijk gemaakt.
 • Ons sanitair gebouw wordt verwarmd door middel van een hout gestookte kachel en zonnecollectoren in combinatie met een zonneboiler.
 • In onze botenverhuur zijn tien motorboten en één sloep omgebouwd naar elektrisch varen. Hierdoor komen er geen extra schadelijke verbrandingsstoffen in het natuurgebied.
 • De luchtverversing in ons restaurant gebeurt door middel van een warmte terug win koppeling. De verse koude buitenlucht wordt verwarmd met de afgezogen warme binnenlucht.
 • Elke kampeerplaats is voorzien van een waterkraan. Door middel van een technische aanpassing stroomt er maar 2 liter water per minuut uit.
 • Gebruik van duurzaam FSC hout bij de renovatie van onze jachthaven.
 • Voor de toiletspoelingen en sproeiwater wordt gebruik gemaakt eigen bronwater.

Natuurbeleving ontwikkelingen

 • Onze kampeerplaatsen zijn allen apart bebost met bossingels ten behoeve van de natuurbeleving van de gast.
 • Het kampeerterrein is in de afgelopen 15 jaar van 150 stacaravans getransformeerd naar 110 ruime toeristische kampeerplaatsen. Hiervan hebben 50 een directe verbinding met het Leekstermeer.
 • Aanleg van onze wildakker met in het voorjaar korenbloemen en in het najaar honderden zonebloemen.
 • Introductie van elektrisch varen in het Leekstermeergebied.
 • Organiseren van natuurtochten op en rond het Leekstermeer. Dit in samenwerking met Staatsbosbeheer, IVN Leek-Nietap en Groninger Landschap.

Voor de toekomstige natuurbeleving en duurzame ontwikkeling van het bedrijf wordt het inrichten van 10 ha kampeerterrein in gecombineerd met het nieuwe waterbergingsgebied De Onlanden. Het overtollige regenwater wordt op natuurlijke wijze gezuiverd voordat het het waterbergingsgebied ingaat. Zo ontstaat er voor Staatsbosbeheer een ideaal leefklimaat voor haar natuurontwikkelingen in De Onlanden. Deze vorm van natuurbeleving in combinatie met recreatie, geeft onze gast het gevoel te recreëren midden in de natuur.